منبع تغذیه چیست؟

در این مقاله قصد داریم تا درباره منبع تغذیه و انواع آن یا پاور ساپلای توضیح دهیم. همان‌طور که قبلاً گفته شد منبع تغذیه توان الکتریکی یا همان بار الکتریکی را برای مصرف‌کننده تامین می‌کند که ممکن است بخشی از یک دستگاه دیگر یا به‌صورت یک دستگاه مستقل باشد.

انواع

منبع تغذیه بر اساس پارامترهای مختلف همچون شکل ظاهری، نوع ورودی، تعداد خروجی‌ها و نحوه عملکرد دسته‌بندی می‌شوند. کاربر دستگاه باید با تمام این پارامترها آشنایی داشته باشد تا در زمان خرید بتواند دستگاه متناسب با درخواست خود را انتخاب کند.

کاربردهای منبع تغذیه

منبع تغذیه آزمایشگاهی (Supply of Laboratory): جهت تامین انرژی الکتریکی در آزمایشگاه‌های الکترونیک صنعتی کاربرد دارد. از این ابزار در آزمایشگاه‌های مهندسی برق جهت تغذیه مدارهای الکتریکی و الکترونیکی ضروری استفاده می‌شود. کارشناسان و کاربران از طریق آن می‌توانند با تغییر پارامترهای منابع تغذیه، مدارهای خود را تست و بررسی کنند. اگر قصد خرید منبع تغذیه آزمایشگاهی را دارید، مدل EXTECH 382270 از برند اکستچ آمریکا نسبت به سایر مدل‌ها مناسب‌تر است.

منبع تغذیه رومیزی DC: منبع تغذیه DC که به آن منبع تغذیه رومیزی نیز گفته می‌شود، ولتاژ جریان مستقیم DC را برای یک دستگاه دیگر تامین می‌کند. به‌عنوان ورودی یک منبع تغذیه DC می‌تواند از باتری یا ولتاژ بسیار کم نیز استفاده کند. اگر به دنبال خرید منبع تغذیه ارزان هستید، می‌توانید منبع تغذیه DC را مدنظر داشته باشید. این نوع از پاورساپلای ها بهترین گزینه برای تعمیرکاران موبایل است.

منبع تغذیه SMPS یا سوئیچینگ: منبع سوئیچینگ یا Switched- Mode power supply یکی از پرمصرف‌ترین پاورساپلای های موجود در بازار است. در این محصول یک رگولاتور خطی با تلف کردن توان اضافی به شکل حرارتی قادر است ولتاژ یا جریان خروجی را تنظیم کند. بر این اساس حداکثر بازده توان برابر است با نسبت ولتاژ خروجی به ولتاژ ورودی. در تمامی رایانه‌ها، تلویزیون‌ها، تقویت‌کننده‌های مدار، درایو موتورها و… از منبع تغذیه سوئیچینگ استفاده می‌شود.

ساختار منبع تغذیه خطی: لازم است بدانید منبع تغذیه DC، از لحاظ ساختمان داخلی به دو دسته منبع تغذیه خطی و منبع تغذیه سوئیچینگ تقسیم‌بندی می‌شوند. قیمت منبع تغذیه با توجه به خطی یا سوئیچینگ بودن آن تعیین می‌شود. این دو نوع پاورسوپلای هر یک مزایا و معایبی نسبت به یکدیگر دارند. برای مثال منبع تغذیه خطی دارای یک مدار بسیار ساده است و به‌راحتی با استفاده از قطعات کمی قابل‌اجرا است. همچنین توانایی تحمل بار زیاد با نویز کم در خروجی را دارد که زمان پاسخ‌دهی آن بسیار کوتاه خواهد بود.