منبع تغذیه ایزوله چیست؟
هنگام طراحی یک مدار قدرت یا سیستمی که نیاز به منبع تغذیه دارد، یکی از مهمترین مواردی که باید هنگام طراحی مدنظر داشته باشیم، استفاده از منابع تغذیه ایزوله یا غیر ایزوله است. مبحث ایزوله یا غیر ایزوله بیشتر در منابع تغذیه سوئیچینگ و خرید منابع تغذیه آزمایشگاهی کاربرد دارد. در این مقاله به بررسی مفهوم ایزوله و غیر ایزوله میپردازیم.
منابع تغذیه ایزوله
در این گونه از منابع تغذیه هیچ اتصال الکتریکی مستقیمی بین مدار ورودی و مدار خروجی منبع تغذیه وجود ندارد. ورودی و خروجی بدون حلقه جریان دارای حالت امپدانس بالا عایق هستند. یعنی با استفاده از این منبع تغذیه میشود توان را بدون هیچگونه اتصال مستقیمی از یک مدار به مداری دیگر متصل کرد. اطمینان به ماژولهای ایزوله بسیار بالاست ولی در مقابل دارای قیمت بالاتری هستند.
منابع تغذیه غیرایزوله
در این نوع منابع تغذیه یک حلقه جریان مستقیم بین ورودی و خروجی مانند یک زمین مشترک وجود دارد. منبع تغذیههای غیر ایزوله دارای ساختار سادهتری نسبت به ماژولهای ایزوله هستند. این محصول با هزینه بسیار مناسب و راندمان بالا و در عین حال ایمنی ضعیفتر قابلعرضه است.
چرا منبع تغذیه ایزوله؟
خرید منبع تغذیه از نوع ایزوله یا غیر ایزوله ممکن است به دلایل متفاوتی انجام شود. در این زمینه امنیت اولین و مهمترین عامل است. به دلیل اینکه منبعهای تغذیه با ولتاژهای بالا سروکار دارند، دستگاه ایزوله این امکان را فراهم میکند تا از تماس اپراتور با ولتاژهای خطرناک جلوگیری شود. مسئله بعدی امکان تغییر سطح ولتاژ است. طراحی منابع تغذیه باید بهگونهای باشد که ولتاژهای مختلفی را برای بارها فراهم کند.
سومین عامل ساخت مبدلهای چند خروجی است. منبع تغذیه ایزوله این قابلیت را دارد تا با اضافهکردن سیمپیچ به ترانسفورماتور و افزودن یکسوکننده و فیلتر به آن، یک مبدل چند خروجی داشته باشیم. جلوگیری از ایجاد حلقههای زمین یکی دیگر از آپشنهای منبع تغذیه است که با ایزولاسیون بین مدارها از ایجاد حلقههای زمین جلوگیری میکند. آخرین عامل فراهمکردن ایزولاسیون گالوانیکی است. ایزولاسیون به خودی خود، ایزولاسیون گالوانیکی را نیز فراهم میکند. با ذکر این موارد نتیجه میگیریم که خرید منبع تغذیه ارزان ممکن است از لحاظ اقتصادی به ما کمک کند؛ اما ممکن است خسارات و صدمات جبرانناپذیری را به بار آورد.