آموزش تصویری نحوه ی کار با انواع مولتی متر

در این مقاله سعی داریم به شما عزیزان نحوه ی کار با انواع مولتی متر را آموزش دهیم. مولتی متر ابزاری ضروری است که می توانید از آن برای تشخیص مدارها، یادگیری در مورد طراحی های الکترونیکی و حتی تست باتری استفاده کنید. اساسی ترین چیزهایی که ما اندازه گیری می کنیم ولتاژ و جریان هستند. مولتی متر همچنین برای برخی از بررسی های اولیه سلامت مدارها و عیب یابی عالی است. در ادامه به بررسی نحوه ی کار مولتی متر دیجیتال، آنالوگ، رومیزی و کلمپی می‌پردازیم.

 

 

آموزش تصویری نحوه کار با مولتی مترهای مختلف

 

 

نحوه ی کار با مولتی متر دیجیتال چگونه است؟

قطعات مولتی متر دیجیتال

مولتی متر دارای سه قسمت است:

  • نمایشگر: نمایشگر معمولاً دارای چهار رقم و قابلیت نمایش نتایج اندازه‌گیری به صورت کاراکتر است. مولتی مترهای دارای نمایشگر بهترین انتخاب برای مکان‌های کم نور و تاریک می‌باشد؛ زیرا از نور پس زمینه برخوردار است.
  • دستگیره انتخاب: دکمه انتخاب به کاربر این امکان را می‌دهد که مولتی متر را برای خواندن موارد مختلف مانند میلی آمپر (mA) جریان، ولتاژ (V) و مقاومت (Ω) تنظیم کند.
  • پورت‌ها: دو پراب به دو پورت جلوی دستگاه وصل شده است. COM مخفف مشترک است و تقریباً همیشه به زمین یا «-» یک مدار متصل است. پراب COM به طور معمول سیاه است؛ اما هیچ تفاوتی بین پراب قرمز و پراب سیاه به جز رنگ وجود ندارد. 10A پورت ویژه‌ای است که هنگام اندازه گیری جریان‌های بزرگ (بیشتر از 200 میلی آمپر) استفاده می‌شود. mAVΩ پورتی است که پراب قرمز به طور معمول به آن وصل می‌شود. این پورت امکان اندازه گیری جریان (تا 200 میلی آمپر)، ولتاژ (V) و مقاومت (Ω) را می‌دهد. پراب‌ها دارای یک کانکتور موزی شکل در انتهای آن هستند که به مولتی متر متصل می‌شود. هر کاوشگر با پلاگین موزی با این متر کار می‌کند. این اجازه می‌دهد تا از انواع مختلف پراب استفاده شود.

پراب مولتی متر چیست؟

معمولاً از پراب مولتی متر در تمامی اندازه‌گیری‌ها استفاده می‌شود. شکل ظاهری همه‌ی پراب مولتی‌مترها تقریباً مشابه یکدیگر است و فرق آن‌ها در اندازه و ولتاژ با یکدیگر متفاوت می‌باشد؛ بنابراین باید به میزان جریان مولتی متر توجه نمود. یکی از انواع مولتی‌مترها سرسوزنی آن است که به دلیل نوک بزرگ نوع معمولی جهت کاربردهای خاص از آن استفاده می‌کنند. جنس سیم‌های این محصول نرم است که کار با آن را آسان‌تر می‌کند.

اندازه گیری ولتاژ

فرض کنید که می‌خواهیم یک باتری AA را اندازه‌گیری کنیم: پراب سیاه را به COM و پراب قرمز را به mAVΩ وصل کنید. مولتی‌متر را در محدوده DC (جریان مستقیم) روی “2V” تنظیم کنید. تقریباً تمام وسایل الکترونیکی قابل‌حمل از جریان مستقیم استفاده می‌کنند و از جریان متناوب استفاده نمی‌کنند. پراب مشکی را به زمین باتری یا ‘-‘ و پراب قرمز را به برق یا ‘+’ وصل کنید. پراب‌ها را با کمی فشار روی پایانه‌های مثبت و منفی باتری AA فشار دهید. اگر باتری تازه دارید، باید حدود 1.5 ولت را روی صفحه‌نمایش ببینید (این باتری جدید است، بنابراین ولتاژ آن کمی بالاتر از 1.5 ولت است).

 

 

اندازه گیری ولتاژ

 

 

 

اگر ولتاژ DC را اندازه می‌گیرید (مانند باتری یا سنسور متصل به آردوینو)، می‌خواهید دستگیره را در جایی تنظیم کنید که ولتاژ خط مستقیم داشته باشد. ولتاژ متناوب (مانند آنچه از دیوار بیرون می‌آید) می‌تواند خطرناک باشد، بنابراین به ندرت نیاز به استفاده از تنظیم ولتاژ AC (ولتاژ با یک خط موج‌دار در کنار آن) داریم. اگر با AC مشکل دارید، توصیه می‌کنیم به‌جای استفاده از مولتی‌متر دیجیتال، یک تستر بدون تماس تهیه نمایید.

آموزش مرحله به مرحله:

حالا بیایید یک مدار ساده بسازیم تا نحوه اندازه‌گیری ولتاژ را در یک سناریوی واقعی نشان دهیم. مدار به سادگی یک کیلو اهم و یک LED فوق‌العاده روشن آبی است که توسط یک استیک منبع تغذیه SparkFun Breadboard تغذیه می‌شود. برای شروع، اجازه دهید مطمئن شویم مداری که روی آن کار می‌کنید به درستی روشن شده است. پروژه شما باید 5 ولت باشد؛ اما گر کمتر از 4.5 ولت یا بیشتر از 5.5 ولت باشد، این ابزار به‌سرعت به شما نشان می‌دهد که مشکلی وجود دارد و ممکن است لازم باشد اتصالات برق یا سیم‌کشی مدار خود را بررسی کنید.

در ادامه …

دستگیره را روی “20V” در محدوده DC قرار دهید (محدوده ولتاژ DC دارای یک ولتاژ با یک خط مستقیم در کنار آن است). مولتی‌مترها عموماً خودرنگ نیستند. شما باید مولتی‌متر را روی محدوده‌ای تنظیم کنید که بتواند اندازه‌گیری را به‌صورت دقیق ارائه دهد. به‌عنوان مثال، 2 ولت ولتاژ تا 2 ولت و 20 ولت ولتاژ تا 20 ولت را اندازه‌گیری می‌کند؛ بنابراین اگر باتری 12 ولتی را اندازه می‌گیرید، از تنظیم 20 ولت استفاده کنید. اگر آن را اشتباه تنظیم کنید، احتمالاً تغییر صفحه متر را می‌بینید و سپس عدد “1” نمایش داده می‌شود.

سپس …

با مقداری نیرو (تصور کنید یک چنگال را در یک تکه گوشت پخته فرو می‌کنید)، پراب‌ها را روی دو قطعه فلزی در معرض فشار قرار دهید. یک پراب باید با یک اتصال GND متصل شود و یک پراب به اتصال VCC یا 5 ولت اتصال پیدا کند.
ما می‌توانیم قسمت‌های مختلف مدار را نیز تست کنیم. این عمل آنالیز گرهی نامیده می‌شود و یک بلوک اساسی در تحلیل مدار است. با اندازه‌گیری ولتاژ در سراسر مدار می‌توانیم ببینیم که هر جزء به چه مقدار ولتاژ نیاز دارد. بیایید ابتدا کل مدار را اندازه‌گیری کنیم. با اندازه‌گیری از جایی که ولتاژ وارد مقاومت می‌شود و سپس جایی که زمین روی LED قرار دارد، باید ولتاژ کامل مدار را ببینیم که انتظار می‌رود حدود 5 ولت باشد. سپس می توانیم ببینیم که LED چقدر ولتاژ استفاده می کند. این همان چیزی است که به عنوان افت ولتاژ در LED شناخته می شود. نکته مهمی که باید حذف شود این است که می توان بخش های مختلف یک مدار را برای تجزیه و تحلیل مدار به طور کلی اندازه گیری کرد.

 

 

نحوه اندازه گیری ولتاژ

 

 

 

اضافه بار

اگر تنظیم ولتاژی را انتخاب کنید که برای ولتاژی که می‌خواهید اندازه‌گیری کنید خیلی کم باشد، چه اتفاقی می‌افتد؟ هیچ اتفاق ناگواری نمی‌افتد. مولتی‌متر به سادگی عدد 1 را نشان می‌دهد. این عدد به این معناست که بیش از حد بارگذاری شده یا خارج از محدوده است. هر چیزی که سعی می‌کنید ولتاژ آن را اندازه‌گیری نمایید که ولتاژ زیادی را شامل می‌شود. سعی کنید دکمه مولتی‌متر را به بالاترین تنظیم بعدی تغییر دهید.

دستگیره انتخاب

چرا دکمه کنتور 20 ولت را می خواند و 10 ولت نمی خواند؟ اگر به دنبال اندازه گیری ولتاژ کمتر از 20 ولت هستید، به تنظیم 20 ولت روی می آورید. این به شما امکان می دهد از 2.00 تا 19.99 بخوانید.
رقم اول در بسیاری از مولتی مترها فقط قادر به نمایش “1” است، بنابراین محدوده ها به جای 99.99 به 19.99 محدود می شوند. بنابراین محدوده حداکثر 20 ولت به جای محدوده حداکثر 99 ولت.

 

 

 

دستگیره انتخاب

 

 

اندازه گیری مقاومت

یک مقاومت تصادفی را انتخاب کنید و مولتی‌متر را روی تنظیمات 20 کیلو اهم تنظیم کنید. سپس هنگام فشاردادن کلید روی صفحه‌کلید، پراب‌ها را با همان فشاری که روی پایه‌های مقاومت دارید، نگه دارید. مولتی متر یکی از سه مورد، 0.00، 1 یا مقدار واقعی مقاومت را می‌خواند. در این حالت، متر 0.97 نشان می‌دهد، به این معنی که این مقاومت دارای مقدار 970Ω یا حدود 1kΩ است.
اگر مولتی متر عدد 1 را نشان دهد یا OL را نمایش دهد، بیش از حد بارگذاری شده است. شما باید یک حالت بالاتر مانند حالت 200kΩ یا حالت 2MΩ (مگااهم) را امتحان کنید. اگر این اتفاق بیفتد ضرری ندارد، به این معنی است که دکمه برد باید تنظیم شود. اگر مولتی متر 0.00 یا نزدیک به صفر را نشان می‌دهد، باید حالت را به 2kΩ یا 200Ω کاهش دهید.
به یاد داشته باشید که بسیاری از مقاومت‌ها تحمل 5% دارند. این به این معنی است که کدهای رنگ ممکن است 10000 اهم (10 کیلو اهم) را نشان دهند، اما به دلیل اختلاف در فرایند تولید، یک مقاومت 10 کیلو اهم می‌تواند تا 9.5 کیلو اهم یا تا 10.5 کیلو اهم باشد.

اندازه گیری جریان

خواندن جریان یکی از پیچیده‌ترین و دقیق‌ترین قرائت‌ها در دنیای الکترونیک است. هنگامی که ولتاژ با فشار دادن VCC و GND (به صورت موازی) اندازه‌گیری می‌شود، برای اندازه‌گیری جریان باید به طور فیزیکی جریان را قطع کنید و کنتور را در خط قرار دهید. برای نشان‌دادن جریان از همان مداری که در بخش ولتاژ اندازه‌گیری استفاده کردیم استفاده می‌کنیم.

موارد مورد نیاز

اولین چیزی که به آن نیاز داریم یک تکه سیم اضافی است. همان‌طور که گفته شد، برای اندازه‌گیری جریان باید مدار را قطع کنیم. به روشی دیگر، سیم VCC را که به سمت مقاومت می‌رود بیرون بکشید، یک سیم را در جایی که آن سیم وصل شده است اضافه کنید و سپس از پایه پاور روی منبع تغذیه به مقاومت کاوش کنید. سپس مولتی متر را در خط قرار می‌دهیم.

با اتصال مولتی متر، اکنون می‌توانیم صفحه را روی تنظیمات مناسب قرار داده و جریان را اندازه‌گیری کنیم. اندازه‌گیری جریان مانند ولتاژ و مقاومت عمل می‌کند و شما باید محدوده صحیح را به دست آورید. مولتی متر را روی 200 میلی‌آمپر تنظیم کنید. مصرف فعلی برای بسیاری از پروژه‌ها معمولاً کمتر از 200 میلی‌آمپر است. مطمئن شوید که پراب قرمز رنگ به پورت فیوز شده 200 میلی‌آمپر وصل شده است. در مولتی متر تصویر، حفره 200 میلی‌آمپر همان پورت/حفره خوانش ولتاژ و مقاومت است (پورت دارای برچسب mAVΩ است).

یعنی …

این بدان معنی است که شما می‌توانید پراب قرمز را در همان پورت نگه دارید تا جریان، ولتاژ یا مقاومت را اندازه‌گیری کنید. با این حال، اگر مشکوک هستید که مدار شما نزدیک به 200 میلی‌آمپر یا بیشتر از آن استفاده می‌کند، پراب خود را به سمت 10 آمپر تغییر دهید تا ایمن باشید. بارگذاری بیش از حد جریان می‌تواند منجر به سوختن فیوز می‌شود.

 

 

اندازه گیری جریان

 

 

 

متوجه شوید که مولتی متر به‌عنوان یک تکه سیم عمل می‌کند. اکنون مدار را کامل کرده‌اید و مدار روشن می‌شود. این مهم است؛ زیرا باگذشت زمان LED، میکروکنترلر، سنسور یا هر وسیله دیگری که اندازه‌گیری می‌شود ممکن است مصرف برق آن را تغییر دهد. در صفحه‌نمایش مولتی متر باید قرائت جریان لحظه‌ای را مشاهده کنید. همه مولتی‌مترها در طول زمان قرائت می‌شوند و سپس میانگین را به شما ارائه می‌دهند، بنابراین انتظار داشته باشید که خوانش نوسان داشته باشد.

تداوم

تست پیوستگی عمل آزمایش مقاومت بین دو نقطه است. اگر مقاومت بسیار کم (کمتر از چند Ωs) وجود داشته باشد، این دو نقطه به صورت الکتریکی به هم متصل می‌شوند و صدایی ساطع می‌شود. اگر بیش از چند Ω مقاومت وجود داشته باشد، مدار باز است و هیچ صدایی ساطع نمی‌شود. این تست کمک می‌کند تا اطمینان حاصل شود که اتصالات بین دو نقطه به درستی انجام شده است. این تست همچنین به ما کمک می‌کند تا تشخیص دهیم که آیا دو نقطه‌ای که نباید با هم متصل باشند، متصل هستند یا خیر.

Continuity

Continuity احتمالاً مهم‌ترین عملکرد برای استادان سخت‌افزار تعبیه شده است. این ویژگی به ما اجازه می‌دهد تا رسانایی مواد را آزمایش کرده و مکان‌هایی را که اتصالات الکتریکی ایجاد شده یا انجام نشده را ردیابی کنیم.
مولتی متر را روی حالت ‘Continuity’ تنظیم کنید. ممکن است در بین DMMها متفاوت باشد، اما به دنبال نماد دیود با امواج انتشار در اطراف آن باشید. حالا پراب‌ها را به هم متصل کنید. مولتی متر باید صدایی از خود ساطع کند (توجه: همه مولتی‌مترها تنظیم پیوستگی ندارند، اما بیشتر آنها باید تنظیم کنند). این نشان می‌دهد که مقدار بسیار کمی جریان بدون مقاومت (یا حداقل یک مقاومت بسیار کوچک) بین پراب‌ها جریان دارد.

روی تخته‌ای که برق ندارد، از پراب‌ها برای ضربه‌زدن به دو پین زمین جداگانه استفاده کنید. باید صدایی بشنوید که نشان می‌دهد آنها متصل هستند. پراب‌ها را از پین VCC روی یک میکروکنترلر به VCC در منبع تغذیه خود فشار دهید. باید صدایی منتشر کند که نشان می‌دهد جریان برق از پین VCC به میکرو آزاد است. اگر صدایی منتشر نمی‌کند، می‌توانید مسیری را که رد مس طی می‌کند دنبال کنید و بگویید که آیا در خط، سیم، تخته یا PCB شکستگی وجود دارد یا خیر. Continuity یک راه عالی برای آزمایش دو پین SMD است. اگر چشمان شما نمی‌توانند آن را ببینند، مولتی متر معمولاً یک منبع آزمایش دوم عالی است.

مولتی متر آنالوگ چیست و چگونه کار می کند؟

مولتی متر آنالوگ ابزاری است که برای اندازه گیری کمیت های الکتریکی مانند ولتاژ، جریان، مقاومت، فرکانس و توان سیگنال استفاده می شود. عملکرد اصلی شامل اندازه گیری پتانسیل بر حسب ولت، مقاومت بر حسب اهم و جریان بر حسب آمپر است. نوع پیشرفته آن دارای ویژگی های بیشتری مانند آزمایش خازن، دیود و آی سی هستند.

انواع اندازه گیری

اندازه گیری هایی که توسط مولتی مترهای آنالوگ انجام می شود شامل ولتاژ DC، ولتاژ AC، جریان DC، جریان AC، محدوده فرکانس برای جریان های AC و اندازه گیری دسی بل است. مولتی مترهای آنالوگ که جریان را اندازه گیری می کنند ممکن است یک کلمپ جریان داخلی داشته باشند یا با یک پراب ارائه شوند.

کلمپ جریان، سنسوری است که دور سیم را می بندد. هنگام جستجوی مولتی مترهای آنالوگ، مهم است که محدوده اندازه گیری را برای هر مقداری که اندازه گیری می شود در نظر بگیرید. مولتی متر آنالوگ این مقادیر را از طریق یک صفحه، معمولاً یک اشاره گر یا سوزن متحرک نمایش می دهد.

این ابزار معمولاً به شکل رومیزی یا دستی هستند. می توان مدل های رومیزی را با استفاده از دسته و چرخ جابجا کرد. مولتی مترهای دستی به طور خاص برای استفاده در هنگام نگه داشتن دستگاه طراحی شده اند، یعنی می توان با یک دست هم از آن استفاده کرد.

طرز کار مولتی متر آنالوگ

مولتی متر آنالوگ  یا   (Volt-Ohm-Milliammeter) VOM با استفاده از یک سیم پیچ متر متحرک و یک اشاره گر برای نشان دادن قرائت روی ترازو ساخته می شود. کویل متر متحرک شامل یک سیم پیچ است که به دور یک درام که بین دو آهنربای دائمی قرار گرفته است پیچیده شده است.

با عبور جریان از سیم پیچ، میدان مغناطیسی در سیم پیچ القا می شود که با میدان مغناطیسی آهنرباهای دائمی واکنش نشان می دهد و نیروی حاصله باعث می شود اشاره گر متصل به درام بر روی مقیاس منحرف شود که نشان دهنده قرائت جریان است. همچنین شامل فنرهای متصل به درام است که نیروی مخالف حرکت درام را برای کنترل انحراف نشانگر ایجاد می کند.

ویژگی ها

ویژگی های متداول مولتی مترهای آنالوگ عبارتند از: نیروی باتری، حفاظت از اضافه بار، جبران دما، مقیاس آینه ای، سوئیچ برد، تست دیود و تست باتری. دستگاه هایی که از  باتری استفاده می کنند دیگر نیاز به برق ندارند. مولتی مترهای دارای حفاظت اضافه بار دارای فیوز یا روش دیگری برای محافظت کنتور هستند.

دستگاه‌های جبران‌کننده دما (Temperature compensated devices) دارای دستگاه‌های برنامه‌ریزی یا الکتریکی هستند که برای مقابله با خطاهای شناخته شده ناشی از تغییرات دما طراحی شده‌اند. مقیاس آینه‌ای، خواندن ابزار را با دقت مشخص آسان‌تر می‌کند و اپراتور را قادر می‌سازد تا از خطاهای اختلاف منظر اجتناب کند.

یک سوئیچ برد برای انتخاب محدوده مناسب واحدهای اندازه گیری استفاده می شود. ابزاری که به تست دیود مجهزند از روش هایی برای آزمایش عملکرد دیود برخوردارند. همچنین تجهیزات دارای تست باتری، دارای روش هایی برای آزمایش عملکرد باتری است.

مزایا و معایب مولتی متر آنالوگ

از مزایای مولتی متر آنالوگ می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • امکان دستیابی به اندازه گیری در دمای زیر 30 درجه سانتیگراد
  • اندازه گیری ساده و راحت
  • هنگام اندازه‌گیری جریان و ولتاژ، نیازی به استفاده از برق و منبع تغذیه ثابت ندارد.
  • هنگامی که دقت بالا لازم نیست و می توان به سرعت بررسی ها را با مقادیر زیاد اندازه گیری انجام داد.
  • مشاهده سطح سیگنال

از معایب مولتی متر آنالوگ می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سایز بزرگ ابزار
  • گران بودن و هزینه بالا
  • قابل تشخیص نبودن قطبیت ولتاژ
  • آنها مستعد لرزش یا شوک هستند.
  • حرکت اشاره گر کند است و نمی توان از آن برای اندازه گیری ولتاژ در فرکانس های بالای 50 هرتز استفاده کرد.
  • نادرستی به دلیل اثر میدان مغناطیسی زمین.
  • یک تغییر غیرمنتظره در سیگنال می تواند از طریق مولتی متر آنالوگ (در مقایسه با مولتی متر دیجیتال) سریعتر اطلاع داده می شود.
  • این ابزار به لرزش و آسیب مکانیکی حساس هستند.
  • مقاومت ورودی کمتر است و بنابراین در هنگام اندازه‌گیری ولتاژ کمتر، خطای بالایی دارد.

مولتی متر کلمپی دیجیتال

مولتی متر کلمپی دیجیتال برای اندازه گیری جریان برق استفاده می شود. همانطور که از نام آن پیداست، این مولتی متر دارای قطعه ای به نام کلمپ است که هر زمان که پراب ها ولت را اندازه می گیرند، آمپر را اندازه گیری می کند. تنظیم میزان مصرف برق به طریق دیگر  وات را می توان از طریق ضرب قرائت ولتاژ با آمپر انجام داد. این مولتی متر همچنین شامل انواع مختلف تنظیمات است و هنگام اندازه گیری از ویژگی مناسب استفاده می شود. همچنین شامل ابزارهای ثابت برای اندازه گیری جریان است و معمولاً فقط برای حرفه ای ها توصیه می شود.

مولتی متر خودکار (Autoranging Multimeter)

مولتی متر خودکار، یک مولتی متر ساده برای استفاده و نسبتا پرهزینه ترین در بین انواع مولتی متر دیجیتال است. این مولتی متر شامل یک دستگیره در مرکز است و محدوده کمی دارد. بنابراین به طور خودکار به اندازه گیری سوئیچ نمی زند. این ابزار در پروژه های ساده قابل اجرا است. برای مبتدیان و همچنین برقکاری در خانه، این ابزار به شدت توصیه می شود. به طور کلی این تجهیز یک جزء واحد را در یک زمان اندازه گیری می کند.

مقایسه مولتی متر دیجیتال (DMM) رومیزی و دستی

رومیزی و DMMهای دستی از نظر عملکردهای اندازه گیری مشترکات زیادی دارند مانند ولتاژ جریان مستقیم (DC) و جریان متناوب (AC)، جریان DC / AC، مقاومت، ظرفیت، بررسی دیود، فرکانس / دوره سیگنال، تست تداوم و اندازه گیری دما. با این حال، DMM های رومیزی و دستی برای کاربردهای مختلف در نظر گرفته شده اند.

می توان گفتDMM های رومیزی دارای وضوح بالاتر، دقت بهتر و سرعت خواندن سریعتر نسبت به DMM های دستی هستند. اکثر طراحان محصول و مهندسان اعتبار سنجی آزمایشی به این قابلیت ها برای کار شناسایی و اعتبار سنجی محصول نیاز دارند. DMM های دستی قابل حمل هستند. در شرایط سخت مقاومند و ایمنی قابل قبولی را ارائه می دهند. دارای وضوح، دقت و سرعت خوانش کافی برای محیط بیرون و تأیید سریع هستند.

 

 

تفاوت مولتی متر رومیزی و دستی

 

پنج دلیل برای انتخاب DMM های رومیزی

در اینجا به 5 دلیل برای انتخاب DMMهای رومیزی اشاره می کنیم:

1.دقت و صحت

DMMهای رومیزی معمولاً دارای مدارهای مجتمع مبدل آنالوگ به دیجیتال (ICs) با کارایی بالاتر و مدارهای تهویه سیگنال دقیق مرتبط هستند. آنها دقت و صحت بالاتری را برای برآورده کردن نیازهای شناسایی و اعتبارسنجی محصول ارائه می دهند. این تجهیزات از نظر دقت نسبت به نوع دستی آن برتری دارند.

اکثر DMM های رومیزی دارای قابلیت اندازه گیری چهار سیمه هستند که نسبت به اندازه گیری های سنتی دو سیمه دقت بیشتری را تضمین می کند زیرا مولتی مترهای دستی فقط اندازه گیری های دو سیم را انجام می دهند. اگر با برنامه‌هایی کار می‌کنید که به این سطح دقت بیشتری نیاز دارند، یک DMM رومیزی را انتخاب کنید که از اندازه‌گیری‌های چهار سیم پشتیبانی می‌کند.

2.سرعت خواندن

DMMهای رومیزی با میزان نیرو محدود نمی شوند و معمولاً عملکرد بالاتری دارند. اگرچه آی سی های پرقدرت برای دریافت حداقل سرعت خواندن 100x–1,000x در مقایسه با DMM های دستی برابر هستند.

طراحان محصول تحقیق و توسعه و مهندسان اعتبارسنجی آزمایشی تمایل دارند هزاران تست اندازه گیری را انجام دهند تا محصولات خود را به طور کامل نمایش دهند. بنابراین، انجام اندازه گیری های با سرعت بالا و قابل اعتماد با استفاده از یک DMM رومیزی ضروری است.

3.محدوده اندازه گیری گسترده

هنگامی که به انعطاف‌پذیری در محدوده‌های اندازه‌گیری گسترده نیاز دارید (به عنوان مثال، برای اندازه‌گیری جریان بسیار کم در محدوده 1 µA و سپس اندازه‌گیری سریع در محدوده 1 میلی آمپر یا بالاتر) یک DMM رومیزی از یک DMM دستی کارایی بیشتری دارد.

4.اتوماسیون برنامه نویسی

اکثر DMM های رومیزی میان رده و رده بالا دارای چندین رابط اتصال مانند USB، GPIB، LAN  و   RS-232  برای اتصال به رایانه شما هستند. بیشتر آنها با زبان SCPI را سازگاری دارند و برای برنامه نویسی  از راه دورمناسبند. شما می‌توانید از MATLAB یا نرم‌افزار برنامه‌نویسی انتخابی خود برای کنترل DMM رومیزی و از طریق دستورات SCPI برای خودکارسازی توالی‌های آزمایشی استفاده نمایید. توجه کنید اکثر DMM های دستی موجود در بازار این اتوماسیون برنامه نویسی را ارائه نمی دهند.

5.نمایش و تجزیه و تحلیل

مولتیمترهای رومیزی مدرن با نمایشگرهای بزرگ و ویژگی های گرافیکی پیشرفته ای مانند نمودار روند (مقدار در برابر زمان) و هیستوگرام هستند. آنها دارای دوربین‌ و  یک ویژگی داخلی هستند که می‌تواند سیگنال اندازه‌گیری شده را دیجیتالی کرده و آن را در صفحات جلویی نمایش دهد.

دلایل انتخاب مولتیمترهای دیجیتال دستی

چهار مورد مهم برای استفاده از مولتیمترهای های دستی عبارتند از:

1.استحکام و قابلیت حمل

برخی از DMM های دستی دارای گواهی IP67 هستند و برای مقاومت در برابر سقوط تا ارتفاع 3 متری (10 فوت) و سازگاری با محیط های کاری سخت آزمایش شده اند. کد IP یا کد حفاظت از ورود، توسط استاندارد بین المللی IEC 60529 تعریف شده است و سطح تجهیزات حفاظتی ارائه شده را مشخص می کند. دستگاه های دارای استاندارد IP67 در برابر اجسام جامد مانند گرد و غبار و شن محافظت می شوند. همچنین حداقل 30 دقیقه در حالی که زیر 15 سانتی متر تا 1 متر آب هستند کار می کنند.

به طور کلی، DMM های دستی میان رده و بالاتر دارای بدنه ای مقاوم برای مقابله با محیط های خشن هستند. DMM های رومیزی برای استفاده در محیط های خشن طراحی نشده اند. همه DMM های دستی با باتری کار می کنند. از این رو، آنها قابل حمل و مناسب برای استفاده در مکان های دور افتاده و صعب العبور بدون سیم برق هستند.

2.ایمنی بالا و انطباق با مقررات

این تجهیزات دستی، تست شده و با ایمنی برق و استانداردهای نظارتی مطابقت دارند. همه سازندگان مولتی مترهای دستی باید محصولات خود را با دسته بندی اندازه گیری رتبه بندی شده (CAT II، CAT III، یا CAT IV) تحت استاندارد IEC 61010 علامت گذاری کنند. این علامت گذاری روشی مناسب برای کاربران جهت شناسایی حداکثر ولتاژ گذرا است که کنتور می تواند با خیال راحت تحمل کند.

DMMهای دستی منابع و مدارهای اصلی ولتاژ بالا را اندازه گیری می کنند. آنها معمولاً دارای یک دسته اندازه گیری با رتبه بالاتر نسبت به DMM های رومیزی هستند. DMMهای رومیزی معمولاً دارای رتبه بندی CAT II (300 V) هستند. در مقابل، DMM های دستی از درجه بندی CAT III برای اندازه گیری های شبکه و درجه بندی CAT IV برای اندازه گیری های نزدیک به منبع برق برخوردارند. هنگام انتخاب مولتی متر دستی حتما ایمنی آن را در نظر بگیرید.

3.جدایی از اختلال و نویز خطوط برق

DMMهای دستی با باتری کار می کنند و برای کار نیازی به اتصال به برق ندارند. از این رو، نویز خط برق در طول مدت اندازه گیری بر آنها تأثیر نمی گذارد. نویز خط برق می تواند به خطاهای اندازه گیری به ویژه هنگام اندازه گیری ولتاژهای DC با حساسیت بالا کمک کند. ممکن است یک DMM رومیزی با طراحی خوب نیز دارای اجزایی باشد که نویز خط برق را فیلتر نماید.

4. امکانات جهت عیب یابی

برخی از مولتی مترهای دستی دارای ویژگی های مفیدی برای عیب یابی یا راحتی کار در یک محیط سخت هستند، از جمله:

  • چراغ قوه داخلی که به شما کمک می کند در مکان های تاریک با مشکل مواجه نشوید.
  • صفحه نمایش OLED کنتراست بهتر و دید وسیع تری را برای دید واضح در خارج از منزل و داخل خانه ارائه می کند (حتی در موقعیت های تاریک و خارج از زاویه).
  • تابع نسبت هارمونیک به شما کمک می کند وجود هارمونیک ها را در سیگنال های AC تعیین کنید.
  • یک شمارشگر فرکانس داخلی و ژنراتور موج مربعی (square wave) به شما امکان می دهد تست های بیشتری را به راحتی با یک ابزار انجام دهید.
  • تشخیص ولتاژ بدون تماس کمک می کند تا مکان سیم های برق را ردیابی کنید.

“مشهد ابزار” به‌عنوان یکی از برترین واردکنندگان در صنعت تجهیزات اندازه‌گیری و ابزاردقیق در خدمت شما عزیزان است. مجموعهٔ ما ضمن ارائه توضیحات تکمیلی در رابطه با هر محصول و درج مشخصات فنی آن بهترین و راحت‌ترین ارائه ممکن را در اختیار شما کاربران گرامی قرار می‌دهد. جهت خرید هر یک از محصولات می‌توانید با ورود به دستهٔ مربوطه و انتخاب محصول موردنظر، خرید خود را انجام دهید. همچنین جهت سهولت در خرید محصول کارشناسان فنی و فروش ما در قسمت پشتیبانی پاسخگوی سؤالات و رفع ابهامات شما عزیزان هستند.